19 Nisan 2012 Perşembe

Ankara'da Gezilebilitesi Yüksek Mekanlar

23 Nisanı Ankara'da geçireceğimizden 3 günün keyfini dolu dolu çıkarmak için plan program işlerine giriştim. Baharda bize ait 3 gün. Bulunmaz bir fırsat! İyi Değerlendirmek gerekiyor. Heleki yeşilliği ve gezmeyi seven bir eşiniz ve oğlunuz var ise :) Ankara içi dışı nerelere gidebiliriz, bir bakayım dedim...
1. Bala Beynam Mesire Yeri ve Ormanları
Ankara- Kayseri Karayoluna üzerinde , Ankara’ ya 40 Kilometre Karayoluna 3 Km mesafededir. Adını Bala İlçesine bağlı olan Beynam Köyünden alır. Doğal Orman alanı olarak önem taşır. Karaçam türünün ağırlıklı olarak yer aldığı Beynam Ormanları , özellikle gezinti ve trekking için çok uygundur.

Ankara'nın en eski ilçelerinden birisi olan Bala'da bulunan Beynam mesire yeri de başkentlilere hizmet veriyor. Ankara'ya 45 kilometre uzaklıktaki mesire yerine Ankara-Bala karayolu üzerinden 45 dakikada ulaşılabiliyor. 
Son yıllarda yapılan çalışmalarla modern bir mesire alanı haline getirilen çam ormanında, kır gazinosu, tuvalet, çocuk oyun grubu ve otopark bulunuyor. Sahip olduğu konum itibariyle ziyaretçilere zengin bir orman manzarası sunan bu alanda, yeşilin ve mavinin tüm güzellikleri bir arada görülebiliyor.
Beynam'da, Roma döneminden kalma hamam da görülebilecek yerler arasında bulunuyor. Ayrıca, Atatürk'ün Ankara'ya gelmeden önce Bala'da konakladığı, Balalılar Kültür ve Yardımlaşma Derneği ile TSK Güçlendirme Vakfı tarafından restore edilen, 'Beynam Atatürk ve Kültür Evi' de burada görülebilecek yerlerden bazıları...
Ankaralılar ayrıca, Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından oluşturulan 419 çeşit bitkiyi içinde barındıran Beynam Kent Ormanı'nda, doğal ormanda yürüyüş parkurunu, resim teraslarını, yürüyüş patikalarını, dinlenme tesislerini kullanarak stres atabilirler.
2. Çamkoru Dinlenme yeri
Kızılcahamam İlçesindedir. İlçe merkezine 20 km. mesafede yer alan orman içi dinlenme yerinde piknik ve gezinti alanları mevcuttur.

3. Dikilitaş Göleti

Ankara'ya 55 km. uzaklıkta , suyu Ankara'daki bir çok gölden çok daha temiz olan yeni bir gölettir. Haymana yolu üzerindeki Dikilitaş Köyün'ndedir. Olta ile sazan ve kadife balığı avlanabilen göl , günübirlik gezintilere çok uygundur.
4.Karagöl (Beypazarı) 
Günübirlik kullanıma açık ve genişliği 15 Ha. civarındadır. 1989 yılında kurulmuş olup, içerisinde iki adet pınar mevcuttur. Batı ve Güney’ i çam ormanları ile kaplıdır. Kızılcahamam çerkeş yoluna 7 Km uzaklıktadır.
Burası hakkında su yazıyı çok begendim
5. Karagöl (Çubuk)
Çubuk’a, ormanlarla kaplı bir krater gölü olan  (rakım 1512mt.) Karagöl’e gitmek için en güzel vakitler bahar ve yaz ayları. Araştırdığım yazılarda yer alan fotograflar bir harikaydı yeşil ile mavi nasil güzel duruyor gitmeliyiz buraya tekrar tekrarrrrr
6. Kirmir Çayı Vadisi
Sakarya Nehrinin en önemli kollarından birisi olan Kirmir Çayı , Güdül İlçesi yakınlarında , Köroğlu Dağlarının eteklerindedir. Kayalıkların arasında derin menderesler çizerek alan çay yaklaşık 40 km.'lik bir vadi oluşturur.
Çayın geçtiği Yeşilöz Köyü'nde , 40 m. yükseklikte dört katlı mağaralar sistemi özellikle trekkingciler için ilgi çekicidir.
Ahhh burada karavan tatil köyü varmış, aradım bir hevesle sezon açıldımı diye ama maalesef geçen sene kaldırmışlar :( Ne güzel olurdu. Bir yazı okudum burayla ilgili pek bir güzel. As Balıkçılık ve Kampçılık Tesislerinden faydalanılabilir. 

7. Nallıhan Hoşebe Mesire Yeri
Eski İstanbul yolu üzerinden gidilen bu alan, Ankara'ya 135 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Yolun tamamı asfalt olduğundan ulaşım sıkıntısı yaşanmıyor.
Mesire yeri içerisinde kır gazinosu, çocuk oyun alanı, çeşmeler ve otopark yer alıyor. Nallıhan'a 2 kilometre uzaklıktaki alan, mesire yeri olmasının yanı sıra kamp yeri olarak da kullanılıyor. Mesire alanında ayrıca, bir de türbe yer alıyor. Mesire alanında, vatandaşlar için oturma alanları, restaurant ve çeşmeler de bulunuyor.
Nallıhan'a ayrı bir güzellik katan Kuş Cenneti de hafta sonları ziyaretçi akınına uğruyor. Onlarca su kuşunun uğrak yeri olan Kuş Cenneti ile tertemiz havası ve suyu ile ideal piknik alanları arasında yer alan havası ve suyuyla ünlü Uluhan mesire alanı (ilçe merkezine 33 kilometre uzaklıkta), muhteşem manzaraya sahip, sulama göleti olarak kullanılan Çamalan Göleti (ilçe merkezine 54 kilometre uzaklıkta ) ile ince ince çağlayan Ilıca Şelalesi (Nallıhan'a 30 kilometre uzaklıkta), şehirden uzaklaşıp kafasını dinlemek isteyenleri ağırlamayı bekliyor.
Ayrıca, Meyilhacılar Köyü'nde, çevresi 10 metreye (980 cm) ulaşan 500 yıllık ardıç ağacı da ziyaretçilerini bekliyor.

8.Eğriova Yaylası ve Çukurören Yaylası
Ankara'ya 150, Beypazarı'na 50 kilometre uzaklıktaki Eğriova yaylası mesire alanına, Karaşar beldesi üzerinden gidiliyor. Yolunun 25 kilometrelik kısmı stabilize olan mesire yerinde bir kır gazinosu bulunuyor.
Sahip olduğu göl ve orman manzarası ile ziyaretçilerin temiz hava alma imkanı bulabildiği bu mesire yeri, doğal yapısı ile izcilik faaliyetleri, doğa sporları, doğa yürüyüşü ve fotoğrafçılık çalışmalarına imkan sağlıyor.
Birçok sivil toplum kuruluşu tarafından Ankara'nın turizm merkezi olmaya aday gösterilen Eğriova Yaylası'nın, bin 600 metre rakımlı alanlarında sarıçam, karaçam ve köknar ağaçlarının oluşturduğu ormanlık alanlar görülmeye değer.
Sivil toplum örgütlerinin turizme kazandırılması için yoğun çalışmalar yürüttükleri Eğriova, ahşap evleri ve göletiyle vatandaşların ilgisini çekiyor.
Yaylada bulunan ve çevresinde yeşilin çeşitli tonlarının barındığı göl, ziyaretçilerini büyülerken, gölde alabalık, çay balığı ve kadife balığı da tutulabiliyor. Eğriova Yaylası ziyaretçileri, ormanlık alanlarda yer alan parkurlarda yürüyüş de yapabilirler. 
Eğriova yaylası ile ilgili kısa bir bilgi içeren yazı. Buda Karaşar Beldesi ile ilgili.
Beypazarının 30 km kuzeyinde bulunan 1600 rakımlı Karaşar Beldesi bir çok doğa güzelliğini bir arada barındırıyor. Beldeye 6 km uzaklıkta bulunan Çukurören Yaylası, 20 km uzaklıkta bulunan Eğriova Yaylası birer doğa harikası.
Görünüm olarak Trabzon’un Uzungölü’nü andıran Çukurören Yaylası, renkli çiçekleri, yemyeşil çim örtüsü ve berrak gölü ile ziyaretçilerini bekliyor.
Çukurören yayla gölünde ziyaretçiler kuş sesleri ve çam kokusu eşliğinde oltaları ile gölde balık tutmanın zevkini yaşıyor.
9. Sorgun Mesire Yeri
Güdül ilçesinde bulunan 50 hektarlık Sorgun mesire yeri de Ankara'ya 130, Güdül'e ise 18 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Günübirlik geziler için oldukça uygun mesire yerinde kır gazinosu ve tuvalet, ziyaretçilere hizmet veriyor. Sorgun Belediyesi'nce işletilen alan, sahip olduğu konum ve göl manzarası ile ziyaretçilere konaklama ve spor etkinlikleri ile olta balıkçılığı imkanı sunuyor.
Sorgun Köyü yöresinde bulunan orman alanı ile bu alan içerisinde yer alan gölet de başkentin doğal zenginlikleri arasında bulunuyor. Hafta sonu mesire yerine piknik yapmak için giden Ankaralılar, Kirmir çayı Vadisi'nde kayalarla oyulmuş mağaraları, Çağa beldesinde bulunan Roma Tümülüsü, Kavaközü köyünde bulunan Samutbali Türbesi ve Tekke Mevkindeki Kasım Baba Türbesini de ziyaret edebilirler.
10. Kızılcahamam Işık Dağı
Ankara'dan birbuçuk saat sürüyor.Eski Istanbul yolundan Kızılcahamam'a geliyorsunuz,Çerkeş kavşağından Çerkeş istikametine sapıyorsunuz...Çok keyifli ,yeşil ,ağaçlı ve baraj gölü manzaralı bir yoldan Işık Dağına tırmanıyorsunuz.Salın Köyünden ve yaylasından geçerek diğer güzel yaylalara varıyorsunuz yada Salın sapağından sonra ikinci orman yolundan sağa girerek de değişik yaylalara ve göle gidebilirsiniz..
Sanıyorum daha çok doğa yürüyüşleri için ideal. Grup olunca çok daha güzel olacağını düşünüyorum.
11. Ankara Çubuk Barajı
Ankara'nın içme suyu ihtiyacını karşılayan Çubuk 2 Barajı, hafta sonları en çok ilgi gören piknik alanlarından biri. Ankara'ya 28 kilometre mesafedeki ilçenin yaklaşık 6 kilometre kuzeyinde yer alan baraj, manzarasıyla da etkileyici bir özelliğe sahip.
12.Kazan Kurtboğazı Barajı
Ankara'ya 56 kilometre uzaklıkta. Ayrıca belediye tarafından Kazan ilçe merkezinde bulunan mesire alanında mangal yakılabilecek piknik alanı yer alıyor.


Kaynaklar; 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder