24 Mart 2014 Pazartesi

Haşlama Usulu İçli Köfte

Yıllarca ailemin kadınları tarafından hazırlanmış önüme gelmiş afiyetle yenmiş olan içli köfteler biliyorum ki epey emek gerektirir. Yıllarca içliköfte yapamadığım için kayınvalide ve eş-dosttan duymuşluğum çoktur yakınmaları. Bilsem yapardım elbet ya onun hamurunun kıvamını tutturma konusunda umutsuz olduğumdan o işlere hiç girişmemiştim. Sevgili eşimin içli köfte sevdası beni bu emekleri göze alıp yapmaya itti.

Elalem nasıl yapıyor diye nette az biraz gezindim. Geneli içliköfteyi yağda kızartanlardan oluşuyor. Ne ağır oluyordur o kimbilir. Haşlama yeselerdi bir daha unutamazlardı eminim, yiyen bilir. Gözünü seveyim memleketim. Aralarından bir kaçı bizim oralarınkine benziyordu. Yalnız dış malzemesine yumurta atmışlar iyi tutsun diye ya oda ilginç olmuş. Ben hayal edemedim içli köftede yumurtayı. Onuda geçtim. Aldım telefonu Annemi aradım. Verdi püf noktaları verdi gazı cuma akşamı işe koyuldum :)
 
Malzeme oranını göz kararı yaptığım için bu ilk tarifte oranları tam veremeyeceğim. Buzluktan indirdiğim kıymaları bol soğan ile öldürdüm içine tereyagı kattım ki kıymaların soğutunca erimesi gec olsun. Tuzu karabiberi unutmadan geçmeyeyim. Az soğuyunca  dolaba attım. Dış malzemesini hazırlamaya koyuldum.
Dış malzemeye gelince bizim orada yarma derler memlekete gidince getirmiştim. İşte dış malzemesini sıkı tutan, yumurta kullanmaya gerek bırakmayan şey budur sanıyorum. İki bardak yarma koydum. Bir bardak ince bulgur. Bu ikili karışımı çeşme suyu ile ısladım. Buraya dikkat annemin verdiği püf noktalarından ılık yada sıcak su olmayacak. Kapağı kapattım 20 dk dinlenmede kaldı.  Sonra üzerine yarım bardak irmik, yarım bardak un koydum. Yaklasık 15 dk yogurdum. Bir kaşık biber salçası ve göz kararı tuz ekledim. İçindeki yarma sayesinde çok yoğurma gerektirmeden malzeme istenen kıvama geliyor. Yine de yarım saat dinlenmesi için üzerini kapattım beklemeye bıraktım.
Yarım saat sonra dış malzemeden ceviz büyüklüğünde parçalar kopararak içliköfteleri anneden gördüğüm şekilde döndere döndere açtım. Açarken bir kase cesme suyunu yanımda bulundurdum. Buda püf noktasıdır bu iyiliğimi unutmayın :), arada parmakları suya daldırmak açma işlemini kolaylastırıyor. Dış malzemede çatlamaları engelliyor. Bir sanatçı edası ile :) buzdolabından cıkardığım iç malzemeyi içine koydum kapattım. İşte bu kısım zor gelebilir, birinden görülerek yapılırsa kolaylaşabilir ama hiç görmeden burada okunanlarla yapmaya çalışmak zor bacılar! Eğer Öyleyse Allah kolaylık versin. Ayrıntılı anlatsan ya diyecekler için nasıl anlatsam bilemedim. yuvarlak yapmak zorunda değilsiniz ben annemden öyle gördüğüm için bu şekilde yaptım. Oval yapabilirsiniz, onu kapaması daha kolay oluyor. Oval hale gelecek sekilde iki tarafı birbirine yaklastırın suya parmaklarınızı batırıp yaparsanız bu işlem kolaylasır. Az bir acıklık kalırsa dış malzemeden az daha alın ve acık kısmı yamar gibi kapatın. suyla yamanın üzerinden gidin. Boşuna demiyor resmen sanat değil mi :)
Benim hazırladığım dış malzemeden 21 tane içli köfte çıktı. Buraya kadar olan kısmı başarabilmeme şaşırsam da işin zor kısmı haşlama yapmaktı biliyordum. Erken sevinme dedim kendime :) Her ihtimale karsı yaptıklarımı dolaba attım ki az sertlessin, sekli otursun. Annemler öyle yapardı. Bu da bir püf noktası, ne iyi bir insanım ben yahuu :))  Onlar buzdolabında beklerken bir tencereye yarısına kadar su koyup ocakta kaynamaya bıraktım. Kaynamaya başladığında yarım limon sıktım bir kaç damla nar ekşisi damlattım azda tuz attım. Bu karısım hem catlamayı önlüyor hem içliköfteye lezzet katıyor. Bir püf noktası daha. Buzdolabından cıkardıgım köfteleri kaynayan suya attım. arada cevirdim. yaklasık 8 dk sonra suyundan cıkardım. İlk olarak birini cıkarım kesip içine pişmiş mi diye bakabilirsiniz. İçli köfteler hazır, hemen tüketmek gerekir, lakin cabuk soğur.
Afiyet olsun 

2 yorum:

  1. eline sağlık güzelim bizim orda kızartılır haşlamaları da ben kahvaltıda çayla seviyorum kızartma da nefis olur dene bir gün -loveli-

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hımm cayla hemde kahvaltıda hiç aklıma gelmezdi, deniciiiimmm emelcim :)

      Sil