14 Aralık 2012 Cuma

Ayva Reçeli

Annem yapardı ben küçükken, görmek yetmiş demekki. Annemi seyrederdim hep bir iş yaparken, şimdi ondan cesaret alıp atılıyorum aklıma koyduğum işlere. Ondan cesaret geliyor. Dikiş dikerdi bende artan kumaşlardan kalanı keser biçerdim. Boş bulduğumda makine başına geçer iki tik tak şekilsiz biçimsiz birşey cıkarırdım ortaya. Makinenin ayarını her seferinde bozsamda sağolsun hiç kızmaz hep izin verirdi.
Böyle olmak lazım heralde, çocuğa cesaret vermek gerek. Ahh keşke yufka açarkende iyi baksaymışım, ince büyük büyük yufkalar açardım şimdi. İçli köfte desen bizde bir ata geleneği sayılır, içi tamamda dışını hazırlamakta zorlanıyorum. Anacığımdan bunu iyice öğrenmem lazım gelir. İşte ayva reçelinide iyi hatırlarım bir gece önceden soyar, keser üzerine şekeri döker, birkaçta renk katsın diye çekirdek atar, sabaha kadar dinlenmesini sulanmasını sağlardı. Sabahta bahçede ateş yakar koca kazanı kaynatır reçel yapardı. Ne severdim ayva reçelini, ah anacım ahh hiç hazır birşeyler yedirmedi bize. Ne şanslı veletlermişiz meğer!
Eşimin isteği üzerine yaptım bende. Annem gibi bir gece önceden şekere basıp sulandırmadım. Öyle daha güzel olurdu belki ama vakit bulamadım, aklıma geldiği an daha fazla beklemeden soydum, kestim, ocağa koydum. Uzun süre pişmesi gerekti ama beklemeye değdi. içindeki şeker oranını netteki tariflere göre epey az yapmama rağmen bana epey şekerli geldi. Neyse nasılsa uzun süre yiyemeyeceğim. Evdeki ballarıma afiyet olsun. Ahhh doğum için geldiğinde anneme de göstermeliyim :) kızı izinden yürüyor ya görsün :) canım annem benim!

1 kilo ayva
5 su bardağı su
3 su bardağı şeker ( nette 5 su bardağı geçiyor ben azalttım)
1 çorba kaşık limon suyu

Ayvalar istenen boyutta kesip suyla kaynatılır. Bir kaç dakika kaynayan su-ayva karışımına şeker ilave edilir. Bu şekilde epey bir kaynatılır, reçel kıvamına yaklaştığı an limon suyu eklenir ve bir kaç dakika daha kaynatılıp altı kapatılır. Dinlenince koyulaştığı için istenen reçel kıvamını kendiliğinden alıyor. Birde daha kırmızı olsun diye bir tülbent içinde ayva çekirdeğini kaynarken ekleyip sonra çıkarabilirsiniz. Daha bir kırmızı oluyor ben yapmadım, yinede epey kızardı. Tadı harika!

1 yorum: